Viikko sitten tutustuttiin Teotihuacánin muinaiseen kaupunkiin sekä pilviin kohoaviin pyramideihin. Itse olen siellä aikaisemmin käynyt, mutta siitä on jo vuosia aikaa. Nyt veimme tutustumaan Mimmin ja pikkaisen ensimmäisen kerran.
Teotihuacánin vaiheissa on paljon epäselvyyksiä. Sitä alettiin rakentaa noin 300 eaa., mutta rakentajista ei ole varmaa tietoa. Vuosien varrella sitä asuttivat monet eri heimot ja kansat. Muutama vuosi jälkeen jaa. kaupungista tuli Mesoamerikan niin sanottu pääkaupunki muutamaksi vuosisadaksi. Teotihuacánin tuho on edelleen mysteeri. Asukkaat kaikkosivat yhtäkkiä, syystä ei ole varmaa tietoa. Pyramidit ja niiden rauniot jäivät silti tärkeäksi osaksi ihmisten uskontoa ja pyhiinvaelluksia. Nimi Teotihuacán tarkoittaa Jumalten kaupunkia.
Kävelimme Calsado del muerte pääkatua pitkin kohti pyramideja. Oikealle puolelle aukeaa Aurinko-pyramidi ja suoraan edessä on koko komeudessa Kuu-pyramidi. Päätimme kiivetä vain korkeammalle Aurinko-pyramidille. Korkeutta siltä löytyy 60 metriä ja yhden laidan pituus on 220 metriä pitkä, pohjan pinta-ala on yli neljän jalkapallokentän kokoinen. Huipulla todellakin tuulee! Lähdimme kapuamaan ylös pikkainen liinassa, ei tullut mieleenkään miten kovaa tuuli ylhäällä humisee. Pienelle ihmisille ääni oli raastava, itsellänikin soi korvissa. Ylös päästyämme säntäsimme samantien takaisin keskitasanteelle, jossa liinalainen sammahti ja jäimme toviksi katselemaan maisemia. Pyramideille tultaessa lähes aina aurinko porottaa sietämättömästi, joten kannattaa pukea kevyttä koko kropan peittävää vaatetta. Edellisellä reissulla sain jalkoihin koko kesän kestävät rajat...












Pyramidin ulkoasu on muuttunut paljon vuosien varrella. Aurinko-pyramidi
on alkujaan ollut punaiseksi maalattu, niin kuin monen muunkin raunion
seinämä. Vaikea uskoa todeksi kun tottunut tähän kivimaisemaan. Alueella
on onneksi säilynyt hiven punaista maalia, auttaa kuvittelemaan miltä paikka on ennen mahtanut näyttää. Alta löytyy kaunista kiviasetelmaa, joka heille on pääasiassa ollut seinän rakennetta. Pieniä kiviä aseteltiin muuriin, jotta se kestäisi paremmin.




Helpointen Teotihuacánille pääset autolla. Matka kestää noin tunnin, riippuen mistä päin Cityä lähdet. Parkkimaksu noin 50 pesoa, noin 2-3 euroa. Monella hotellilla on taxipalvelu, joka vie suoraan pyramideille oppaan kanssa. Itse tätä en ole käyttänyt, mutta olen kuullut positiivisia kokemuksia. Tällä kertaa matkasimme paikanpäälle julkisilla, joka sekään ei ole yhtään mahdoton. Bussi lähtee Indios Verdesin metroasemalta ja maksaa vain 45 pesoa suuntaansa. Matka kestää noin tunnin. Huomasimme, että on ainakin kaksi eri bussia, toinen kiertelee pitkin kyliä ja toinen menee moottoritietä suoraan. Kannattaa näistä vielä kysellä bussiasemalla, valtatietä kulkeva bussi menee huomattavasti nopeammin ja ei ole niin pomppuisa. Teotihuacánille sisäänpääsy maksaa 75 pesoa. Kannustan laittamaan pienen summan matkakassasta tähän reissuun, varmasti sen arvoista. Suosittelen menemään viikolla, sunnuntaisin ihmisä saattaa jopa olla jonoksi asti pyramideille kiivettäessä. Maanantai oli ihanan rauhallinen päivä, lukuun ottamatta lukemattomia myyjiä ja kiinalaisturisteja.

Matka otettiin rauhallisesti kävellen, ilman kummempaa kiirettä. Silti väsy iski lopussa ja bussimatka matkattiin nukkuen. Viimeinen kuva väsynvaltaamista fiiliksistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti